Meny Stäng

En pigg 60 åring

Bengtsfors missionskyrka är centralt belägen i samhället med adressen Centrumvägen 6. Kyrkan som invigdes första advent 1958 gavs en förhållandevis djärv och modern arkitektur.

Huvudfasaden ger närmast associationer till en dåtida radioapparat, kanske åsyftande förmedlandet av kommunikation, en röst och ett budskap i fas med samtiden och dess teknik.

Arkitekturen är också modernistisk såtillvida att delar av konstruktionen är synlig med betongstolparna som inramar fackverk av tegel och vertikala ljusinsläpp till kyrksalen.
Taket är ett karaktäristiskt pulpettak.

Bengtsfors missionskyrka är ett relativt tidigt exempel på en av de många kyrkor ritade av arkitekten Janne Feldt (1929-1997), Karlstad.
Janne Feldt kom att specialisera sig på kyrkobyggnader, inte sällan enligt småkyrkorörelsens idéer, och står bakom drygt 50 kyrkor.
Han var medlem i svenska missionskyrkan och har ritat ett flertal kyrkor för samfundet. Feldt var också ansvarig för restaureringar av äldre kyrkobyggnader.
Info hämtad från Kringla

5 kommentarer på “En pigg 60 åring

 1. Margareta Olsson

  Kyrkan har varit mitt andra hem under många år.
  Där har jag varit med i ungdomsarbete som deltagare, ledare och som församlingsmedlem. Delat sångglädje i ungdomskör och församlingskör.
  Fått uppleva andlig gemenskap med alla åldrar och växt i min tro i bönegemenskap och bibelstudier.
  Våra barn har också varit med i söndagsskola och ungdomsgrupper.
  Om man inte varit med i en församling är det nog svårt att förstå att det kan vara så berikande för att få en trygghet och gemenskap som betyder så mycket för en i alla livets skiften.
  Hur man får dela bekymmer och glädjeämnen i bön och omsorg om varandra.
  Helt enkelt underbart!
  Bibeln lovar att alla har fått gåvan att tro på Jesus.
  Du gör valet!
  /Margareta O

  • Magnus Norberg

   Tack Margareta för att du berättar om dina erfarenheter och minnen!
   Ja det är upp till var och en att göra valet och få del av den gemenskap och omsorg som en församling kan erbjuda.
   Jag har själv varit med i flera församlingar och den gemenskap man har i en församling är betydelsefull,när livet är tufft har man alltid någonstans att gå, men även när livet är lätt vilket kan vara svårt att komma ihåg.

 2. Kristian Martinson

  När jag fick se denna möjlighet stt skriva om Bengtsfors Missionskyrka tog jag direkt chansen. Växte ju upp i den från första början, även om det började i gamla Missionshuset. Minns så väl byggtiden och invigningen. Men viktigast för mig var den gemenskap i scout och junior, samt även fortsättningsvis fram till jag flyttade i mitten av 60-talet.
  Här grundades den tro jag burit med mig vartän jag flyttat, och i vad jag jobbat med. Är nu bosatt i Stockholm och medlem i Abrahamsbergskyrkans församling.
  Tack Bengtsfors Missionsförsamling!

 3. Margareta Olsson

  Tack Kristian!
  Det är fina minnen att ha med sig genom livet.
  /Margareta O

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *